Flu
 
 
 
 
Lupta cu greturile Unul din efectele cele mai temute ale sarcinii este greata sau asa numitele "greturi de dimineata" care, de fapt, pot aparea la orice ora sau pot dura chiar toata ziua. Peste jumatate din femeile insarcinate trec prin asa ceva, dar intensitatea senzatiei de greata difera mult de la femeie la femeie sau de la sarcina la sarcina.

Greata poate sau nu sa fie insotita de varsaturi si apare pentru prima data in jurul saptamanii a patra de sarcina, disparand abia in al doilea trimestru, in jurul saptamanii 13. Adesea este unul din primele semne ale sarcinii si apare chiar inainte ca femeia sa stie ca este gravida. Din pacate, exista si cazuri cand senzatia de greata nu dispare deloc.

Care este cauza exacta a acestei probleme nu se stie inca, dar specialistii banuiesc ca sunt implicati mai multi factori. Poate fi vorba de schimbarile atat de mari si atat de bruste care au loc in corpul unei femei in primele saptamani de sarcina, sau poate fi vorba despre hormoni. Vinovatul principal ar fi, dupa unii specialisti, hCG (gonadotropina corionica umana) sau "hormonul sarcinii", cel pe care il detecteza testele de sarcina. Acest hormon incepe sa fie produs de catre placenta dupa ce embrionul se implanteaza in uter, iar nivelul lui creste pana in saptamana 12, cand incepe brusc sa scada. Unii specialisti considera ca greturile sunt un semn bun, ele aratand ca placenta se dezvolta normal. Alti medici dau vina pe progesteron, hormon ce relaxeaza muschii stomacului, incetinind procesul de digestie.

Oricare ar fi cauzele, greturile exista si vrand-nevrand fac parte din viata ta in primul trimestru de sarcina. Totusi, exista si femei care se simt foarte bine, chiar si in primele saptamani. De ce ele sunt scutite de greata? Nici asta nu se stie cu exactitate. Cert este ca ai sanse mai mari sa te simti rau daca exista o predispozitie genetica (vorbeste cu mama sau sora), daca pastilele contraceptive ti-au provocat greata, daca ai gemeni si daca ai rau de miscare.
Probabil te intrebi daca varsaturile pot face vreun rau copilului. Raspunsul este NU, daca varsaturile sunt moderate si nu sunt insotite de alte simptome. Este nevoie de o vizita la medic daca greata e insotita de dureri si febra, daca persista si in trimestrul al treilea si daca este atat de puternica incat versi tot ceea ce mananci. In acest ultim caz, poate fi vorba de asa-zisa "sarcina toxica" (hyperemesis gravidarum). Aceasta afectiune este foarte rara, dar si foarte grava. Din cauza varsaturilor, femeia devine subponderala, subnutrita si deshidratata, conditii in care si ea si fatul sunt in pericol pentru ca nu primesc nutrientii necesarii unei bune functionarii a organismului.

Chiar daca sanatatea ta si a copilului nu este in pericol, nu inseamna ca trebuie sa suporti greturile, mai ales in conditiile in care ele iti strica programul zilnic. Exista o multime de metode de a le alunga, dar nu vei sti care este eficienta in cazul tau decat daca le incerci. Iata cateva din ele.

- Dormi si odihneste-te suficient. Greata apare mai des in conditii de stres si oboseala.
- Tine tot timpul langa tine niste biscuiti sarati, covrigi,cateva felii de paine prajita sau orice aliment care ai constatat ca iti ia greata. Mananca asa ceva dimineata, inainte sa te ridici din pat.
- Nu sta intinsa imediat dupa masa.
- Ia mese mici si dese pe tot parcursul zilei, asa incat alimentele sa neutralizeze acidul gastric, iar stomacul sa nu fie niciodata gol. In niciun caz, nu sari peste mese.
- Incearca ghimbirul. Multe femei au constatat ca acesta ia senzatia de greata, sub orice forma ar fi el: ceai, capsule, natural.
- Evita mancarurile grase care se digera greu si pe cele acide sau picante care irita sistemul digestiv.
- Evita alimentele si mirosurile care iti provoaca greata.
- Consuma cat mai multi carbohidrati: cartofi copti, paine prajita, orez.
- Incearca deserturile acrisoare, fructele si sucurile amarui, dar fara cofeina (cum este cel de grepfruit).
- Evita locurile foarte calde si aglomerate, care accentueaza senzatia de greata.
- Incearca suplimentele cu vitamina B6. Se pare ca in multe cazuri functioneaza.
- Intreaba-ti medicul despre medicamentele anti-emetice. Emetiralul, Metoclopramid-ul iti pot fi de ajutor, dar numai daca iti sunt recomandate de medic.

Pana cand vei descoperi tratamentul minune care te scapa de greturi, va tebui sa inveti cum sa le suporti si sa gasesti modalitati de a te descurca in viata de zi cu zi. Cum vei ajunge la serviciu in diminetile in care te simti rau? Cine va avea grija de ceilalti copii in perioadele de criza? Cine va gati in zilele in care nu poti sa suporti niciun miros? Desi primul trimestru este o perioada grea, aminteste-ti ca va trece mai repede decat iti imaginezi si ca totul are un scop nobil. Peste cateva luni, iti vei tine in brate bebelusul.


Taguri articol:
lupta greturile

Autorul articolului "Lupta cu greturile": Erika
11.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Lupta cu greturile"...

Alte articole
A doua saptamana de sarcina
A doua saptamana de sarcina
Copilul Saptamana trecuta, datorita nivelurilor crescute de estrogen si progesteron, uterul tau a format un tesut bine
A treia saptamana de sarcina
A treia saptamana de sarcina
Copilul In acest moment, copilul tau nu este decat o "minge" de celule care se inmultesc in ritm rapid. Dupa ce aceasta
A patra saptamana de sarcina
A patra saptamana de sarcina
Copilul Din aceasta saptamana, copilul tau se transforma in embrion. Are marimea unei seminte de mac si este format din doua
A cincea saptamana de sarcina
A cincea saptamana de sarcina
Copilul Embrionul incepe sa se dezvolte intr-un ritm rapid. Deocamdata are dimensiunile unei seminte de susan si seamana mai
A sasea saptamana de sarcina
A sasea saptamana de sarcina
Copilul Incep sa se formeze gura, urechile si nasucul. Copilul tau are un capsor supradimensionat cu niste pete negre in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu